15 mars 2012

Att vara upprörd

Det finns så mycket i världen som är fel och orättvist. En massa som upprör och väcker,
allt från terroriserande krigsherrar till Lego. Och en massa där emellan.

Det ena utesluter inte det andra, Lego-debatten kan ju verka ganska oviktig jämfört med afrikanska barn som utsätts för hemskheter, hungersnöd eller omskärelse av flickor etc.. Men det är det väl inte? Om vi skall trygga våra barns uppväxt och framtid i en jämnställd och bra värld är det en viktig sak. Det är i barnen vi har framtiden, vi har chansen lära dem att alla skall erbjudas samma möjligheter. Oberoende av kön, hudfärg eller sexuella preferenser etc.

Att hjälpa de som har det illa ställt är alltid bra, men man kan ju tillika göra mycket hemma. Försöka ändra på attityder och vara öppen och tolerant - och stöda. Och kämpa för att vi skall ha det bra här hemma, i vårt land. Förra veckan när Kony-videon spreds visade Poliisi-Tv ett inslag om våld mot barn. Det är alldeles vidrigt, allt för många fall ses igenom fingrarna av sjukvårdspersonal och måna fall anmäls aldrig trots att anhöriga helt tydligt vet om att barn misshandlas. 60% av fallen där misshandeln lett till död skulle ha kunnat undvikas om någon brytt sej om att blanda sej i. Allt står inte rätt till.

Idag kom det upp i nyheterna att barn- och unga har svårt att tala med vuxna om vad som tynger dem, de förstår inte varför de skall göra det när det inget blir bättre. Ingen överraskning direkt - fick igår höra om ett fall där en flicka blivit våldtagen och när hon gjorde polisanmälan sades det åt henne att det var hennes eget fel. Vad är det här för värld?

Säger inte att man skall strunta i problemen som finns utomlands, det är mycket viktigt att man bryr sej. Men ett engagemang i frågor som beror det landet vi bor i är inte mindre viktiga på något sätt. Det finns så mycket att göra och alla kan göra något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar