29 november 2011

Dagis grejer IV

Pratade med föreståndaren för dagiset idag och det verkar bli riktigt bra. Jeremy och Vincent hamnar i samma grupp och Marius får fara i en annan grupp. Nu kommer ju julen lite opassligt emot, dagiset är ju inte upp normalt under julveckorna och vi borde meddela så fort som möjligt vilka dagar vi behöver vård. Men sambon borde få sina arbetslistor för slutet av december den här veckan, så det borde inte bli problem med det.

Det är nog så spännande det här! Jag är helt ute, vad skall barnen ha för kläder med - hur många uppsättningar? Extra handskar och sockor? Vad behöver de egentligen med? Var kan man köpa bra namnlappar till kläderna eller är det bättre att märka med penna?

4 kommentarer:

 1. Det borde väl komma ett brev från dagiset angående praktiska grejerna men på vårt dagis är det det här som gäller:
  2 par regnkläder (blev lite chockad när jag läste detta men dom är ju faktiskt ute 2 gånger så om ena uppsättningen är dyblöt måste dom ta till andra), stövlar, regnhandskar, byteskläder (byxor, blus, strumpor), innetossor om dom behöver det.
  På vintern har vi an efter det blivit kallare fört välikausihalare, fleecehalare, tjockare vantar, mössa, höstskor, vinterskor, hjälmmössa och nu till sist vinterhandskar, yllesockor och vinterhalare. Jag har märkt kläderna med tusch på lappen som sitter i nacken. Jag har skrivit efternamnet för förnamnet kommer att ändra när lillebror tar över storesysters kläder. :) Det var väl det! Och sen, ja, blöjor och en snuttefilt/sovdjur. Vissa roudar av och an på sina snuttefiltar men vi köpte en dagissnuttis och Ellen sover bra med den på dagiset och med sin vanliga snuttis sen hemma.

  SvaraRadera
 2. 2 par regnkläder??? Det är nog lite väl onödigt med tanke på hur "sällan" det ändå regnar. Vi har alltid A´s regnkläder på dagis, sen tar vi hem dem vid behov elr till helgen ibland om vi vet om att det ska vara regnväder elr om vi skall vara mkt ute. Det kan ju bli ganska dyrt att alltid ha passliga regnuppsättningar 3x2.... Stövlar har vi dock oftast haft ett par på dagis och ett par här hemma så man slipper släpa hem och dit hela tiden.

  Sen har jag köpt kläder på loppis att ha där i en väska/på hyllan hela tiden som "extra kläder". Tar hem och tvättar dem emellanåt eller om hon använt dem.

  Ett par extra handskar kan nog vara bra att ha, men såna har vi inte heller haft där hela tiden. Dagis har ju torkskåp och de används nog flitigt på varje dagis. Om handskarna inte hunnit torka så brukar dagiset nog ha extra handskar att låna. Men förstås, vid våta väder kan man bra skicka med ett par extra handskar.

  Nu till vintern så är det ett måste med varma kläder, speciellt om pojkarna ska vara långa eftermiddagar på dagis, då de ofta är ute. Yllehalare är ju de absolut bästa, både att klä på och hålla reda på ;) Köp en lite stor strl så kan de lätt klä på själva utan att kläderna innanför korvar sig :)

  Som jag sa när vi snackade så är det bra med ordentliga och BRA ytterkläder. Då behöver man inte ha så många uppsättningar av alla plagg...

  Vi har märkt våra kläder med bläckpenna på befintliga lappar inuti plaggen. Brukar skriva efternamnet så kan E ärva sen utan att vi behöver klotta över :) Lättast så. Orkar inte stryka fast elr sy dit lappar. Om du googlar finns det många som gör såna dock!

  SvaraRadera
 3. Har nog aldrig hört att man behöver dubbla uppsättningar regnkläder. Det kan man väl ändå inte kräva??? De flesta daghem har ju torkskåp. Vissa handskar och overaller får dock inte torkas i torkskåp och dyblöta handskar kan trots torkskåp vara svåra att få torra till eftermiddag. Åtminstone en omgång byteskläder behövs (blus, byxor, strumpor, trosor/kalsonger). Lite beroende på ålder vad som behövs mest av. Speciellt strumpor brukar ofta glömmas bort, men vid snö och slask är det ofta strumpor och byxor som blir våta. Yllekläder, sockor, hjälmmössor kan vara bra att ha på dagis även om det på morgonen verkar varmt. Temperaturen kan ibland växla överraskande fort från för- till eftermiddag. Sen hoppas man ju personalen kan använda sunt förnuft då de gör sina val. Innetossor behövs för att barnen inte skall halka och så för att fötterna skall hållas varma förståss. Egna blöjor och salvor, som t.ex zinksalva för dem som behöver.

  Arbetar själv på dagis (gjort det redan i 20 år) och har nu också en helt ny roll som mamma till en liten ettåring som just börjat på dagis. Så mycket som jag irriterat mig på opassande och omärkta kläder under alla år jag jobbat, försöker jag nu vara den perfekta mamman när det gäller praktiska kläder och märkning av kläder. Inte lätt, men inte heller omöjligt om man lite bemödar sig att varje dag gå igenom kläderna och fylla på med rena byteskläder alltefter man får hem smutsiga. Och att märka kläderna med tusch tar ju inte alltför lång tid.

  Lycka till med dagisstarten! Det blir säkert spännande :)Ja, så lönar det sig kanske också fråga dagispersonalen ev önskemål.

  SvaraRadera
 4. Det kommer ett brev den här veckan om allt praktiskt. Eller vad jag förstod så skulle det innehålla praktisk information.

  Yllehalare har vi åt alla tre - dubbla i Vincents storlek om jag kommer rätt ihåg. Kurakläder har vi också, men nog bara en uppsättning per barn, så vi ser hur långt det räcker.

  Det som jag nu märker att jag måste handla är handskar och strumpor. Vantar och sockor borde det finnas, någonstans. Och strumpor också för den delen, men de har ju en tendens att bli bortrövade av bykmaskinen.

  SvaraRadera